KURA PIECZONA W PRZYPRAWACH (5 porcji). 1 brojler wagi około 1 kg, 1 główka czosnku, kawałek rozmarynu, 1/2 łyżeczki koperku włoskiego, 1/2 łyżeczki tymianku, kilka listków szałwii, 10 dag oliwy, sól i pieprz.Wszystkie przyprawy korzenne (z wyjątkiem pieprzu) wymieszać, zmiażdżyć i natrzeć nimi wnętrze i powierzchnię tuszki. Przygotowaną w ten sposób kurę oprószyć solą i pieprzem. Na dno brytfanny wlać połowę oliwy, ułożyć kurę, polać równomiernie pozostałą oliwą, obłożyć posiekanym czosnkiem. Przykryć brytfannę folią aluminiową możliwie najszczelniej.Wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec. Czas pieczenia około 1 godziny. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub frytek i z surówkami. Kura korzenna nadaje się też do podawania na zimno.