Kuchnia polska często bywa niedoceniana, jednak w większości przypadków jest to zarzut niesłuszny. Rodzime potrawy potrafią podbijać podniebienia nie tylko Polaków, lecz również turystów, którzy przybywają do nas z różnych zakątków świata. Z jakich potraw polska kuchnia słynie najbardziej? Podpowiadamy.
Jakich polskich potraw warto spróbować?
Trudno o lepszy symbol polskiej kuchni niż bigos. Potrawą tą zachwycał się nawet sam Adam Mickiewicz, kiedy w Panu Tadeuszu opisywał jego cudowną woń i ciekawy smak. Dla turystów spoza Polski spożywanie tej potrawy może być nie lada przygodą kulinarną. Jest to mieszanka kiszonej oraz świeżej kapusty, która jest gotowana przez dłuższy czas, a także zawiera w sobie dodatek różnych mięs, wędlin, suszonych grzybów czy nawet śliwek.
Mało osób wie, że zupa ogórkowa również jest polską potrawą. Statystyczny Polak pochłania rocznie około 100 litrów zup, a wśród prawdziwych liderów jest właśnie ta przygotowana z ogórków kiszonych i przecieru ogórkowego. Jest ona bardzo sycąca, a przez lekarzy zalecana na jesienne czy zimowe dni. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym możemy wzmocnić swoją odporność.
Z kolei chleb ze smalcem to dla wielu obcokrajowców dosyć egzotyczny specjał, jednak po jego spróbowaniu zwykle jest ochota na więcej. Pajda chleba ze smalcem była ulubioną przekąską chłopów wracających do domu po dniu ciężkiej pracy i bywalców piwiarni w większych miastach.
Na jakie potrawy polskie warto zwracać uwagę?
Na stronie internetowej https://www.kuchniawarszawska.com.pl/ możemy odnaleźć również ciekawą pozycję, jaką są flaki. Polacy już od kilkuset lat chętnie spożywają gęstą zupę, która przygotowana jest z cienkich pasków żołądków wołowych oraz wieprzowych. Była to jedna z ulubionych zup Władysława Jagiełły, a w XVIII wieku stanowiły popularną potrawę sprzedawaną na ulicach większych miast. Zdaniem dietetyków oraz lekarzy flaki są niskokaloryczne, a przy tym bogate w wartościowe mikroskładniki.
Inną, lecz równie dobrą zupą jest ta szczawiowa. Powstaje na bazie szczawiu, który niezwykle często rośnie w ogródkach naszych dziadków. Bogaty w źródła kwasu szczawiowego, który dostarcza cennych składników odżywczych. Jego lekko kwaśny smak z pewnością podpasuje każdemu amatorowi polskiej kuchni. Dzięki swojej historii na stałe wpisała się w menu wielu restauracji. Podobnie jak czernina, była wspominana w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza, a przygotowuje się ją na bazie kaczego mięsa.