KLUSKI PÓŁFRANCUSKIE

KLUSKI POŁFRANCUSKIE. 15 dag mąki, 3 jaja, 2 łyik! masła, sól, 2 łyżki wody. Mąkę przesiać. Masło utrzeć. Ucierając w dalszym ciągu, dodawać po sztuce jaja. Pulchną masę wymie­szać z mąką, dodać dwie łyżki wody i wyrobić ciasto, ucierając drewnianą łyżką lub robotem elektrycznym, wykorzystując przystawki w kształcie litery S. Z przy­gotowanego ciasta formować niewielkie podłużne klus­ki, nabierając je zwilżoną metalową łyżką i wrzucając na wrzącą osoloną wodę. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Podawać bezpośrednio po ugoto wa­niu dokładnie odcedzone. Kluski półfrancuskie podaje się jako dodatek do zup czystych (rosół, pomidorowa, grzybowa) lub do drugich dań mięsnych. Można po­nadto traktować je jako samodzielnie danie i poda­wać polane sosem grzybowym lub pomidorowym, albo posypane utartym ostrym serem.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz