Rozmaryn, a właściwie rozmaryn lekarski jest rośliną należącą do rodziny jasnowatych. Krzew ten pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie występuje dziko w takich krajach jak: Maroko, Tunezja, Cypr, Turcja, Grecja, Włochy, Francja, Portugalia oraz Hiszpania. Poza rejonem naturalnego występowania rozmaryn można spotkać w innych krajach świata pod postacią upraw. Rozmaryn ze względu na swój orzeźwiający, gorzkawo – piekący smak stanowi ważną przyprawę w sztuce kulinarnej. Jednak obecnie rzadko jest dodawany jako przyprawa samoistna, znacznie częściej jest dodatkiem wielu mieszanek. Rozmaryn stosowany jest głównie w daniach kuchni hiszpańskiej, gdzie jest doskonałym dodatkiem do ryb, różnego rodzaju mięs, wędlin oraz sosów. Ponadto zastosowanie znajdują również kwiaty tej rośliny, które stanowią doskonały dodatek do sałatek. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz win ziołowych. Znane są również przypadki stosowania tego zioła do wyrobu piwa.