Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Liście kapusty ostrożnie poodchylać, pomiędzy uchylonymi listkami układać ściśle nadzienie. Kapustę można nadziać również inaczej: ściąć górną część, ostrożnie wydrążyć środek, napełnić nadzieniem. W każdym przypadku należy główkę po włożeniu nadzienia obwiązać starannie nitką bawełnianą. Następnie ułożyć w rondlu, podlać gorącym rosołem lub wywarem, dodać drobno posiekane 2 cebule i pokrojone w talarki marchewki oraz łyżkę tłuszczu. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Pomidory umyć, pokroić, dodać do gotującej się kapusty. Gdy się rozgotują, wyjąć kapustę szeroką perforowaną łopatką, wyłożyć na okrągły półmisek ustawiony na parze, przykryć. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Kapustę polać sosem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.