WĘGIERSKA ZAPIEKANKA- PRZYGOTOWANIE

Mię­so oczyścić, umyć, pokroić. Słoninę oczyścić i wraz z mięsem zemleć w maszynce. Czosnek obrać, drobno posiekać i wraz z masą mięsną dodać do podrumienio- nej cebuli. Chwilę poddusić mieszając. Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką i pieprzem. Ugotowany na sypko ryż wymieszać z posiekaną pietruszką. Niski sze­roki rondel posmarować smalcem. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić na cienkie ćwierćkrążki. W przygoto­wanym rondlu układać warstwami: kapustę (połowę^ kiełbasę, ryż (połowę), mięso, ponownie resztę ryżu i kapusty. Wyrównać powierzchnię,. polać śmietaną. Za­piec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać na gorąco jako samodzielną potrawę.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz