ZAPIEKANKA Z MAKARONU I WARZYW Z KIEŁBASĄ- PRZYGOTOWANIE

Cebulę obrać, opłu­kać, pokroić w piórka, posolić, podgrzać w rondlu z dodatkiem posiekanego czosnku, mieszając. Gdy ce­bula zmięknie i zacznie się rumienić, dodać tłuszcz, dusić na małym ogniu. Cukinię umyć, odkroić resztki dna kwiatowego i szypułkę. Kabaczek obrać ze skórki. Cukinię lub kabaczek pokroić w kostkę, dodać do du­szącej się cebuli, wlewając jednocześnie około 1 szklan­ki sosu pomidorowego, osolić, poddusić pod przykry­ciem około 15 minut. Przyprawić ostrą papryką i solą do smaku. Ewentualnie dodać odrobinę cukru. Żaro­odporne naczynie posmarować tłuszczem, kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki. W przygotowanym na­czyniu układać warstwami makaron, posypując go pokrojoną zieleniną, kiełbasę i kabaczek lub cukinię. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Wyrów­nać powierzchnię, zalać resztą sosu pomidorowego, posypać utartym serem. Zapiec, wstawiając do nagrza­nego piekarnika. Zapiekankę wyłożyć na półmisek. Po­dawać z dodatkiem sosu mlecznego lub grzybowego i z surówką z sałaty lub mizerią. Na zakończenie jed- nodaniowego obiadu można podać kompot z owoców mieszanych.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz