STEK WIEPRZOWY. 1/2 kg chudej szynki, 1 łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, 15 dag cebuli, sól, 5 dag smalcu.Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, zbić tłuczkiem lekko zwilżonym wodą, uformować owalne steki. Czosnek drobniutko posiekać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni steków, wciskając w mięso. Mąkę przesiać i oprószyć nią steki. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Na pozostałym smalcu zrumienić pokrajaną w półkrąż- ki cebulę. Usmażone mięso i cebulę osolić. Ułożyć steki na półmisku obkładając cebulą. Podawać z dodatkiem frytek lub pieczonych ziemniaków i z surówkami. Cebulę można zastąpić dodatkiem usmażonych pieczarek.