KOTLETY SIEKANE. 20 dag wieprzowiny, 20 dag wołowiny, 15—20 dag pieczarek, 1 jajko, 1 cebula, 2—3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, tarta bułka, smalec do smażenia.Pieczarki umyć, oczyścić, drobno poszatkować. Cebu­lę obrać, opłukać, drobno posiekać i wraz z pieczar­kami lekko zrumienić na tłuszczu. Mięso umyć, pokra­jać, zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaj­ko, cebulę zrumienioną z pieczarkami, 2—3 łyżki tartej bułki, wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. W trakcie wyrabiania dodać 3—4 łyżki zimnej wody. Z przygoto­wanej masy uformować owalne kotlety, otoczyć w tar­tej bułce. Tępą stroną noża odcisnąć kratkę na po­wierzchni kotletów. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Rumienić po obu stronach. Pa­telnię z kotletami wstawić na 10 minut do lekko na­grzanego piekarnika. Gotowe kotlety ułożyć na pół­misku, obłożyć ziemniakami purće. Podawać z dodat­kiem sosów, warzyw gotowanych i surówek, najlepiej z zielonej sałaty lub cykorii.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz