KURA DUSZONA Z ESTRAGONEM (5—6 porcji). 1 brojler wagi około 1 kg, 5 dag oleju lub oliwy, 6 młodych cebulek, 1 pęczek estragonu, 1/2 szklanki śmietany, 1 żółtko, sól i pieprz. Brojlera oczyścić, umyć, osuszyć, pokrajać na porcje i lekko obrumienić na oliwie lub oleju słonecznikowym, osolić, oprószyć pieprzem. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i udusić na pozostałym oleju lub oliwie. Obrumienione porcje kury ułożyć w rondlu, dodać cebule i umyte gałązki estragonu. Przed dodaniem estragonu należy oberwać listki i odłożyć je. Estragon można zastąpić listkami szałwii lub pietruszki. Rondel z kurą ustawić na wolnym ogniu, lekko skropić wodą, udusić do miękkości. Pod koniec duszenia podlać śmietaną, zagotować, odstawić, sos zaciągnąć żółtkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte listki estragonu drobno posiekać. Potrawę wyłożyć na półmisek, polać sosem i posypać posiekanym estragonem. Kto chce, może dodać do sosu kieliszek koniaku. Przyrządzoną w ten sposób kurę podaje się z młodymi ziemniakami z wody lub frytkami i zielonym groszkiem. Groszek można zastąpić fasolką szparagową.