PRZEPISY PRZYRZĄDZANIA POTRAW Z DROBIU I KRÓLIKÓW

KURA DUSZONA W WARZYWACH Z PIECZARKAML 1 brojler wagi około 80 dag, 1 łyżka mąki, 40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 10 dag cebuli, 20 dag pieczarek, 5 dag tłuszczu, 1 łyżka masła, 3 łyżki po­siekanej zielonej pietruszki, sól i pieprz do smaku. Kurę oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć, pokrajać na porcje. Poszczególne porcje, oprószyć przesianą mąką i lekko obrumienić na tłuszczu, skropić wodą i dusić w rondlu na wolnym ogniu, pod przykryciem. Warzywa i pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cien­kie plasterki. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w pla­sterki i lekko podrumienić wraz z pieczarkami, dodać do duszącego się kurczaka wraz z pozostałymi, pokra­janymi warzywami, osolić, oprószyć pieprzem, lekko podlać wywarem z warzyw lub rosołem, dodać masło. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Porcje kury wyłożyć na półmisek, obłożyć uduszonymi warzy­wami. Podawać z dodatkiem duszonych ziemniaków.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz