Obsmażone porcje mięsa przełożyć do rondla, oprószyć solą i sproszkowaną papryką, podlać wodą (około 1/2 szklanki), dodać umyty szczypiorek, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Marchewkę umyć, oczyścić, opłukać i dodać do duszącego się zająca po 20 minutach duszenia. Cebulki obrać, opłukać i dodać do zająca po 1/2 godzinie duszenia wraz z winem. Dodać także pieprz ziarnisty i jałowiec. Dusić do miękkości. Porcje uduszonego zająca wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć marchewką i cebulkami, przykryć, pozostawić w cieple. Najlepiej półmisek ustawić na powierzchni rondla z gorącą wodą. Do sosu dodać koniak, zagotować. Przetrzeć sos przez sito, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, zagrzać. Gorącym sosem polać porcje zająca, ozdobić półmisek zielonymi listkami jarmużu. Podawać z dodatkiem ziemniaków pieczonych lub frytek oraz duszonych w śmietanie buraczków albo sałatki z czerwonej kapusty.