BARSZCZ Z WARZYWAMI I PARÓWKAMI. 1 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por, biała kapusta, cebula), 40 dag buraków, 15 dag drobnej białej fasoli, 1 1/2 łyżki tłuszczu, 5 dag chudego boczku wędzonego, 15 dag parówek lub kiełbasy, 50 dag ziemniaków, 3/4 szklanki śmietany, 5 dag pasty pomidorowej, sól, pieprz, cukier, 8 łyżek zielonej pietruszki posiekanej z koperkiem i szczypiorkiem. Warzywa i ziemniaki umyć, oczyścić, opłukać. Warzywa pokroić w paski lub utrzeć na szatkownicy do warzyw (w paski). Kapustę poszatkować, najlepiej na szatkownicy. Do przygotowanych warzyw dodać łyżkę tłuszczu i 1/2 łyżki soli, udusić, podlać wrzącą wodą, ugotować. Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Gdy zawrze, włożyć oczyszczony boczek, razem ugotować do miękkości. Buraki włożyć do wrzącej wody, ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami.