Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w makaroniki lub rozdrobnić na szatkownicy do warzyw (w paski). Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półkrążki, połączyć z warzywami, dodać do miękkiego mięsa, podlać wodą lub rosołem, dodać odłożone kawałki słoniny. Dusić około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać imbir, majeranek i nieco pieprzu. Sprawdzić smak uduszonej potrawy,, ewentualnie przyprawić. Potrawa powinna być ostra. Amatorzy mogą dodać 1—3 łyżek koncentratu pomidorowego^ i dodatkowo przyprawić „flaczki” czosnkiem roztartym z solą. Przygotowane w ten sposób „flaczki” z wołowiny podaje się z dodatkiem klusek krajanych. Wyłożone na półmisek kluski przykrywa się flaczkami Podawać z dodatkiem surówki z białej słodkiej kapusty.