WOŁOWINA A LA FLACZKI- PRZYGOTOWANIE

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w makaroniki lub rozdrobnić na szat­kownicy do warzyw (w paski). Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półkrążki, połączyć z warzywami, dodać do miękkiego mięsa, podlać wodą lub rosołem, dodać od­łożone kawałki słoniny. Dusić około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać imbir, majeranek i nieco pie­przu. Sprawdzić smak uduszonej potrawy,, ewentual­nie przyprawić. Potrawa powinna być ostra. Amatorzy mogą dodać 1—3 łyżek koncentratu pomidorowego^ i dodatkowo przyprawić „flaczki” czosnkiem roztartym z solą. Przygotowane w ten sposób „flaczki” z woło­winy podaje się z dodatkiem klusek krajanych. Wy­łożone na półmisek kluski przykrywa się flaczkami Podawać z dodatkiem surówki z białej słodkiej ka­pusty.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz