PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM. 8—12 strąków papryki, 30 dag mięsa wieprzowego zmielonego dwukrotnie w maszynce, 3 łyżki tartej bułki, 1 jajko, 1 główka czosnku, 50 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler), 20 dag cebuli, 4 łyżki oleju lub oliwy, 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz. Zmielone, mięso wymieszać z tartą bułką, dodać jajko, 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki i 3—4 ząbki roztartego z solą czosnku. Masę dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, dodając 2—3 łyżki wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Strąki papryki umyć, odkroić u nasady szypułki, oczyścić z pestek, wypłukać. Wnętrze strąków lekko oprószyć solą i pieprzem, a następnie napełnić przygotowanym nadzieniem.