Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w paski na szatkownicy do warzyw. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, połączyć z warzywami, osolić. Połowę przygotowanych warzyw ułożyć na dnie niskiego szerokiego garnka. Na warstwie warzyw ułożyć strąki papryki napełnione nadzieniem, przykryć pozostałymi warzywami, skropić oliwą lub olejem, podlać szklanką wrzącej wody lub wywaru z warzyw, przykryć, dusić na małym ogniu około 40 minut. W miarę potrzeby podlewać wodą. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekany czosnek. Sos warzywny przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszoną paprykę wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać na gorąco jako danie obiadowe z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub makaronu i z surówką z pomidorów lub na przystawkę z pieczywem.