Okres letni jest czasem zmiany również zapatrywać kulinarnych. Odchodzimy raczej od dwudaniowych obiadów i wszelkiego rodzaju potraw gorących na rzecz lekkostrawnych produktów oraz prostych potraw kulinarnych. Przede wszystkim związane jest to z pogodą. W okresie letnim nasz organizm nie wykazuje potrzeby w zakresie wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany konieczne w regulacji temperatury ciała oraz ochrony jego przed panującym zimnem. Latem skupiamy się bardziej na spożywaniu delikatnych potraw w mniejszych ilościach, ale krótszych odstępach czasowych. Z wakacjami kojarzy się nam również grill. Jest to jednak z form gotowania, która oprócz walorów smakowych stanowi doskonałą formę zabawy oraz spędzania wspólnego czasu. Grillowanie ściąga rzesze ludzi. Przyjaciele i rodzina spotykają się w ogrodach na wspólnych posiłkach wieczornych właśnie z zastosowaniem grilla. Jak tylko pogoda umożliwi takie działania możemy poczuć różnorodne zapachy pieczonych produktów. grill wykorzystuje ciepło wydzielane poprzez zastosowanie węgla lub innych materiałów palnych. Produkty przygotowywane są na specjalnie zamontowanym rożnie. Nie jest konieczne dodawanie wszelkiego rodzaju przypraw oraz panierek, gdyż grillowane mięso już samo w sobie cechuje się oryginalnym smakiem. Na grillu możemy piec popularne kiełbaski oraz inne rodzaje mięs, ale także różnorodne ryby oraz warzywa.