Jajecznica to dość typowe danie, które głównie gości na stołach podczas pory śniadaniowej. Jest to oczywiście bardzo dobry wyznacznik posiłku na śniadanie, jednak zbyt często podawane może wydać się mało smaczna. Na pewno jajecznicę można podawać na różne sposoby. To nie tylko jajka smażone na patelni z solą i odrobiną pieprzu. Do tego zestawu można dodać zarówno pomidory, szynkę, smażony boczek, pieczarki, ale także wiórki startego sera. Propozycji może być więcej. Niektórzy uwielbiają jajecznicę, która smażona jest na smalcu, inni zdecydowanie polecają margarynę lub masło. Rodzinne śniadanie pod hasłem jajek na patelni to bardzo dobry pomysł na wspólne pasje kulinarne. Można przecież wyjść od zestawienia bazowego do pełnego dodatków śniadania z wykorzystaniem jajecznicy. Oczywiście nie każdy uwielbia taki sposób podawania jaj. Bywa, że najlepszą dla nich będzie forma gotowanych jaj. Takie potrawy jajeczne są doskonałe także w wydaniu kolacji, a czasami nawet jest to odpowiednia opcja na obiad.