SZEROKIE ZASTOSOWANIE KASZ

Zastosowanie kulinarne kasz jest bardzo szerokie. Najbardziej rozpowszechnione jest podawanie ich w postaci dodatków do zup lub potraw mięsnych. Mało popularne, a godne upowszechnienia są takie potrawy z kasz jak: budynie, zapiekanki, kotlety, krokiety, sa­łatki i desery, Do rozszerzenia asortymentu potraw z kasz w żywieniu rodziny zachęca zarówno ich war­tość odżywcza, jak i niska stosunkowo cena.Kasze mają zdolność obfitego wchłaniania płynów. Fakt ten sprawia, iż w trakcie ogrzewania ziarna zwiększają swoją objętość przy równoczesnym roz­klejaniu skrobi. W zależności od sposobu gotowania i stopnia rozklejania uzyskuje się odpowiednią konsy­stencję gotowanej kaszy. Dlatego ważna jest znajomość umiejętnego stosowania dodatku wody w stosunku do objętości kaszy — w zależności od sposobu jej goto­wania. 

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz