Celiakia to jedna z wielu przesłanek do tego, że trzeba wykluczyć z diety gluten. W ten sam sposób muszą postąpić osoby z alergią na to białko oraz nadwrażliwością. Od pewnego czasu wiadomo też, że eliminacja glutenu pomaga tym, którzy zmagają się z chorobami tarczycy, depresją czy anemią. Nic dziwnego więc, że krąg osób, które z różnych przyczyn unikają tego składnika stale się powiększa. Poszukują one bezpiecznych dla siebie produktów, dzięki którym poprawią swoje samopoczucie. Dostępne na rynku produkty bezglutenowe można podzielić na naturalne i wysoko przetworzone. Po te drugie sięga wiele osób, chcąc zaoszczędzić czas i cieszyć się jedzeniem podobnym do spożywanego przed przejściem na dietę. Jednak nie wszystkie gotowe produkty bezglutenowe są tak samo bezpieczne. Duża ich część zawiera sztuczne dodatki, mające przedłużyć trwałość i poprawić smak. Inne z kolei nie mają znaku przekreślonego kłosa, choć na opakowaniu widniej napis: produkt bezglutenowy. Osoby chore na celiakię powinny więc wybierać żywność specjalnie oznaczoną.