Nie ulega żadnej wątpliwości, że każdego rodzaju żywność możemy zakwalifikować według kryterium jej walorów zdrowotnych. Bez większych problemów możemy przecież stwierdzić, czy dana potrawa czy produkt jest zdrowa, czy też nie. Mianem zdrowych potraw zazwyczaj określa się te, które nie wywierają na organizm spożywającej je osoby żadnych negatywnych skutków zdrowotnych, do których zalicza się najczęściej powodowanie wzrostu masy ciała, które jest wynikiem wysokiej zawartości tłuszczów lub tak zwanych pustych kalorii, a także wpływ na uzębienie i inne sfery naszego zdrowia. Multum niezdrowej żywności znajdziemy przede wszystkim w barach szybkiej obsługi – niemal wszystkie serwowane tam potrawy, za wyjątkiem coraz popularniejszych sałatek i surówek, nie będą miały na nasz organizm korzystnego wpływu, głównie z powodu sposobu ich przyrządzenia – zazwyczaj są przecież smażone w głębokim tłuszczu, co w szczególności dotyczy wszelkiego rodzaju burgerów oraz frytek. Zdrowe nie są również gazowane, słodzone cukrem, kolorowe napoje.