CUKINIA (LUB KABACZEK) NADZIEWANA- PRZYGOTOWANIE

Przygotowaną cukinię lub kabaczek przekroić na pół (wzdłuż), wydrążyć pestki (łyżką). Oczyszczone po­łówki cukinii, kabaczka lub dyni makaronowej na­pełnić przygotowanym nadzieniem. Ułożyć w rondlu do gotowania ryb lub wydłużonej nelsonce, podlać wy­warem łub rosołem, dodać tłuszcz, lekko oprószyć solą. Udusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać tartą bułkę i koncentrat pomi­dorowy, dusić do chwili, aż sos się zagęści. Wówczas wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku. Pożą­dane jest dodanie do duszenia 1 strączka ostrej pa­pryki. Paprykę należy umyć, pokroić na drobne ka­wałki wraz z pestkami. Uduszoną potrawę wyłożyć na półmisek, podlać sosem, posypać posiekanymi listka­mi roślin przyprawowych, ozdobić listkami sałaty lub jarmużu. Podawać z dodatkiem pieczywa lub ziem­niaków. Sos powinien być pikantny. Odpowiednim do­datkiem będzie surówka, np. z sałaty lub kapusty bia­łej. Napełnioną nadzieniem cukinię lub kabaczek moż- aa także piec w piekarniku. W trakcie pieczenia trzeba 2—3 razy skropić wywarem lub rosołem. Do potrawy pieczonej należy oddzielnie przygotować sos pomido~ rowy. Dobre efekty uzyskuje się także, piekąc nadzie­waną cukinię, dynię makaronową lub kabaczek szczel­nie owinięte w folię aluminiową.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz