GĘS PIECZONA (10—15 porcji). 1 mała gęś wagi około 3 kg, 1 kg jabłek, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki tymlanku,2 ząbki czosnku, 1 łyżka szałwii, sól, pieprz, 1 kieliszek wódki.Oczyszczoną i umytą gęś osuszyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z ziołowymi przyprawami. Przygotowaną mieszanką natrzeć gęś z zewnątrz i we­wnątrz jamy brzusznej i tak pozostawić na godzinę.Jabłka umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Przygotowanymi jabłkami napełnić jamę brzuszną gęsi, spiąć szpilkami do drobiu. Przy­gotowaną w ten sposób tuszkę ułożyć na brytfannie, podlać kilkoma łyżkami wody, wstawić do nagrza­nego piekarnika, zrumienić. Gdy gęś będzie równomier­nie zrumieniona, podlać wódką, przykryć brytfannę pokrywą, zmniejszyć dopływ ciepła i dopiec. Czas pie­czenia gęsi wynosi 2,5—3 godziny. Upieczoną gęś po­krajać na porcje. Ułożyć na półmisku obkładając jabł­kami, ozdobić zielonymi listkami. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z czerwonej kapusty lub kompotu.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz