Praktycznie rzecz biorąc młodzi ludzie, którzy mają smykałkę do kulinariów powinni sobie bez większych problemów znaleźć pracę, nie tylko w kraju, ale przede wszystkim za granicą. Światowe marki typu żywieniowego uwielbiają zatrudniać Polaków, ponieważ bez wątpienia jesteśmy bardzo tanią siłą roboczą. Lubimy zresztą pracować i to samo w sobie jest naszą bardzo dużą zaletą. Znamy się też bardzo dobrze na jedzeniu, ponieważ staropolska kultura jedzenia jest jedną z najpopularniejszych na świecie, chociaż wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Rozwój w dziedzinie gastronomii musi jednak następować stopniowo, ponieważ mistrzostwo zdobywa się dopiero w etapach. Przede wszystkim powinieneś wybrać sobie zawód jaki chcesz wykonywać. Nie musi to być koniecznie stricte gotowanie. Możesz pracować jako kelner lub kelnerka, albo jako pomoc kuchenna. Każdy zawód w branży charakteryzuje się zupełnie odmiennym zestawem cech i jeżeli do jakiegoś czujesz powołanie warto w tym wypadku kierować się wrodzoną intuicją i podążając za głosem serca. Na pewno posiadając zmysł do świata kulinariów z pewnością odnajdziesz dobrze płatną posadę i osiągniesz w stale rozwijającej się gastronomicznej branży sukces jakiego oszczekujesz.