KNEDLE Z PIECZARKAMI. 1/2 kg ziemniaków, 15 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 1/2 kg pieczarek, 20 dag cebuli, 2 łyżki tłuszczu, 1 jajko, 1 łyżka tartej bulki, sól, pieprz, 10 dag utartego ostrego sera do posypania, łyżka masła. Przyrządzić ciasto tak jak na kluski ziemniaczane. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, obraną cebulę opłukać, drobno posiekać, poddusić na tłuszczu, gdy się zacznie rumienić, dodać pieczarki, udusić, osolić. Uduszone pieczarki drobno posiekać, wymieszać z jajem i tartą bułką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta uformować wałki, a następnie każdy wałek pokrajać na porcje, z których na dłoni zanurzonej w mące formować placuszki grubości około 1 cm, napełniając nadzieniem z pieczarek, sklejać na kształt kulek. Bezpośrednio po uformowaniu ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i ułożyć na ogrzanym półmisku, polać stopionym masłem i posypać utartym serem. Podawać jako samodzielną potrawę obiadową albo na kolację z dodatkiem surówek.