Serdelki lub parówki obrać ze skórek, pokroić na plasterki. Uduszone trzony grzybów wymieszać z tartą bułką, podgrzać kilka minut, odstawić. Jajka umyć, wylewać kolejno ich zawartość do miseczki. Kapelusze grzybów obru- tnienić wkładając na patelnię z rozgrzaną oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Gdy masa z grzybów i tartej bułki przestygnie, dodać jajka i posiekaną pietruszkę, -wymieszać z pokrojonymi parówkami, przyprawić do •smaku solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu, posmarowanym tłuszczem, układać warstwami obru- mienione grzyby i przygotowane nadzienie. Ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby, które można posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać z dodatkiem sosu pietruszkowego i zielonej sałaty ze śmietaną lub mizerią. Do tej zapiekanki najlepiej podać czy.:tą zupę pomidorową w filiżankach. Odpowiednim deserem będzie kisiel owocowy.