KRÓLIK DUSZONY MARYNOWANY W CZERWONYM WINIE (6 porcji). 1 królik wagi około 1,2 kg, 1 1/2 szklanki eserwonego wytrawnego wina (może być domowe), 1 listek laurowy, 2—3 goździki, 2 cebule, 1 marchewka, kawałek selera, 1 łyżka smalcu, 4—5 mrożonych pomidorów, sól, pieprz, cukier.Królika umyć, pokrajać na porcje, ułożyć w misce, posypać utłuczonymi goździkami i rozkruszonym listkiem laurowym, zalać czerwonym winem, ewentualnie winem pół na pół z octem. Przykryć i pozostawić w chłodzie na 24—48 godzin. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i drobno pokroić, wrzucić do rondla, dodać tłuszcz. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać królika odsączonego z marynaty i obrane ze skórek i pokrajane pomidory, osolić, oprószyć pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut. W trakcie duszenia podlewać w miarę potrzeby winem z marynaty. Gdy mięso będzie miękkie — przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z dodatkiem ziemniaków, surówek.