POTRAWY PÓŁMIĘSNE W NASZYM JADŁOSPISIE

Wprowadzenie potraw półmięsnych do jadłospisów rodzinnych jest celowe nie tylko ze względów ekono­micznych. Zachęca również do wykorzystywania różno­rodnych produktów. Sprawą przy tym niebłahą jest to, iż do wielu potraw półmięsnych, a przede wszystkim do zup, przeważnie wykorzystuje się pośledniejsze ga­tunki mięs, takie jak np. pręga, łata, karkówka czy żeberka. Oczywiście, przyrządzenie niektórych potraw półmięsnych wymaga dość dużego nakładu pracy. Nie­mniej, w ogólnym bilansie czasu, gospodyni opłaci się je przyrządzać, choćby z tego względu, że wiele po­traw półmięsnych z powodzeniem można podawać jako podstawowe danie obiadowe, czyli tak zwany obiad jednogamkowy. Mamy tu na myśli przede wszystkim zupy z wkładką mięsną, zapiekanki, budynie i nawet niektóre potrawy z warzyw nadziewanych. Taką pof- trawę, w zależności od jej rodzaju, należy jedynie uzu­pełnić surówką, kompotem, sosem, pieczywem, często odpowiednio dobranym deserem. Warunkiem akcep­tacji potraw półmięsnych w każdym domu będzie jed­nak ich smakowitość i atrakcyjny sposób podania.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz