KURA W SOSIE CURRY. 1 brojler wagi około 80 dag, 5 dag tłuszczu do smażenia, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2—3 łyżki śmietanki, 2 łyżki curry, sól. Tuszkę oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć, pokrajać na porcje. Przygotowane porcje lekko obrumienić, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, pod koniec rumienienia oprószyć curry i solą. Każda porcja powinna być równomiernie posypana przyprawą. Obrumienione porcje skropić wodą, przykryć pokrywą i dusić pod przykryciem do miękkości. Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając doprowadzić do zawrzenia, wymieszać ze śmietanką. Przygotowanym sosem zalać kurę, dusić na wolnym ogniu kilka minut. Przyprawić sos do smaku solą. Wyłożyć na salaterkę. Podawać z dodatkiem makaronu lub ryżu ugotowanego na sypko i surówkami.