KURA W SOSIE CURRY

KURA W SOSIE CURRY. 1 brojler wagi około 80 dag, 5 dag tłuszczu do smażenia, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2—3 łyżki śmietanki, 2 łyżki curry, sól. Tuszkę oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć, pokrajać na porcje. Przygotowane porcje lekko obrumienić, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, pod koniec rumienienia oprószyć curry i solą. Każda por­cja powinna być równomiernie posypana przyprawą. Obrumienione porcje skropić wodą, przykryć pokrywą i dusić pod przykryciem do miękkości. Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić zimnym mlekiem, mieszając doprowadzić do zawrzenia, wy­mieszać ze śmietanką. Przygotowanym sosem zalać kurę, dusić na wolnym ogniu kilka minut. Przyprawić sos do smaku solą. Wyłożyć na salaterkę. Podawać z dodatkiem makaronu lub ryżu ugotowanego na sypko i surówkami.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz