MAKARON ZAPIEKANY NA SPOSÓB FRANCUSKI. 25 dag makaronu (wstążki), 1 1/2 szklanki śmietany, 4 marchewki, 1 seler, 2 cebule, 20 dag pieczarek, 4 łyżki oliwy lub oleju sojowego, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, ostra papryka sproszkowana. Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Ugotować. Odcedzić jeszcze lekko twardawy bardzo dokładnie osączyć, przepłukać, przelewając na cedzaku ciepłą wodą. Warzywa umyć, obrać, opłukać i pokrajać w makaronik, dodać pokrajaną w piórka cebulę i oliwę, osolić, dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut, mieszając w miarę potrzeby. Po tym czasie dodać oczyszczone, umyte i drobno poszatkowane pieczarki, podlać winem, udusić do miękkości, pod koniec duszenia przyprawić do smaku czerwoną sproszkowaną papryką, solą i pieprzem. Makaron włożyć do rondla, zalać śmietaną, przykryć i dusić na wolnym ogniu, po kilku minutach dodać warzywa z pieczarkami, wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie dodać nieco przypraw. Wyłożyć na posmarowany tłuszczem półmisek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Podawać zaraz po zapieczeniu. Do makaronu podać oddzielnie ostry utarty ser. Dodatek surówek pożądany.