PIERÓG Z KAPUSTĄ I MIĘSEM. 50 dag mąki, 20 dag ttluszczu (masło, margaryna „Vita”), 4 dag drożdży, 1 jajko, -3—4 łyiki śmietany, sól, 30 dag skrawków z pieczeni wieprzowej lub drobiu duszonego, 75 dag białej kapusty, 1 szklanka mleka, 20 dag cebuli, 10 dag pieczarek, 2—3 łyżki oliwy lub oleju, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 lyiki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozkruszone drożdże i masło lub margarynę, dokładnie posiekać nożem, dodać jajko i śmietanę, zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść, wyłożyć do miski, przykryć, pozostawić na 15—20 minut. Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć, poszatkować, wsypać do garnka z wrzącym mlekiem, osolić zamieszać, gotować kilka minut w odkrytym rondlu, następnie przykryć, ugotować do miękkości. W trakcie gotowania płyn powinien odparować. Pieczarki oczyścić, umyć, poszatkować.