ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM- SKŁADNIKI

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM. 1,5 kg ziemniaków, 20 dag chudego boczku wędzonego, 15 dag żółtego sera, 30 dag cebuli, 2 łyżki smalcu (można zastąpić olejem lub oliwą), 1 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, 6 łyżek szczypiorku drobno pokrojonego z zieloną pietruszką, 1 łyżka oliwy lub oleju, 2 łyżki tartej bułki. Boczek oczyścić, pokroić w drobne słupki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na patelni, włożyć boczek, lekko pod­smażyć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Podsmażony boczek wyjąć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk. Przygotowaną cebulę wsypać na patelnię z tłuszczem, podgrzać na małym ogniu, często miesza­jąc i uważając, żeby się nie zrumieniła. Powinna się poddusić i lekko zżółknąć. Żaroodporne naczynie po­smarować tłuszczem i posypać tartą bułką.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz