POLĘDWICA WOŁOWA PIECZONA W PERGAMINIE. 1 polędwica wołowa, 10 dag słoniny lub wędzonego boczku, 1/2 łyżki estragonu, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki rozmarynu, 1/2 cytryny, 1 łyżka oliwy lub oleju sojowego, sól i pieprz. Polędwicę umyć, oczyścić z błon. Słoninę pokrajać w długie, cienkie paski i naszpikować nimi polędwicę. Drobno posiekany i roztarty z solą czosnek wymieszać z rozmarynem i estragonem. Przygotowaną polędwicę skropić równomiernie sokiem z cytryny i natrzeć mieszaniną ziół i czosnku. Pozostawić w przykrytym naczyniu w lodówce lub spiżarni na 12—18 godzin. Przed pieczeniem usunąć korzenie, posmarować polędwicę oliwą, owinąć szczelnie pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (250— 300°) .