Potrawy, które można przygotować wykorzystując do tego jaja są tak różnorodne, że nie trzeba ograniczać się do jednego. Na pewno jaja sadzone, smażone, ale najchętniej wykorzystywane do różnego typu potraw. Czy można sobie wyobrazić tatar bez żółtka? Raczej nie. Tak wiec jaja są wykorzystywane niemal w większości potraw. Stosowane do wypieków ciast i nie tylko. Same potrawy typowo jajeczne to także jajecznica, która jest wykorzystywana na wiele sposobów. Można także pozwolić sobie na jaja gotowane i to nie tylko w wersji śniadaniowej. Jak najbardziej gotowane jajo w sosie musztardowym czy innym to dobry pomysł na piątkowy obiad. Potrawy, które doskonale uwzględniają jaja to także kwestia różnego typu sałatek, gdzie jajo gotowane lub smażone w zależności od upodobań jest wykorzystane. Na pewno kogel-mogel to potrawa, która bez jaj nie mogłaby istnieć. Tworzenie odpowiednich propozycji dań gdzie wykorzystuje się jaja nie jest wcale takie trudne. W większości jajo ma swoje konkretne zadanie.