BITKI BARANIE. 50 dag baraniny z dyszka, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka szałwii, pieprz, 3 ząbki czosnku, 1,5 łyżki mąki lub tartej bułki, smalec do smażenia.Mięso oczyścić, umyć, pokrajać na porcje w poprzek włókien, zbić tłuczkiem każdą porcję i natrzeć roz­tartym z solą czosnkiem, posypać rozkruszoną szałwią i posmarować oliwą. Pozostawić w chłodzie na godzi­nę, a następnie otoczyć w przesianej mące lub tartej bułce. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Obrumienione po obu stronach bitki osolić i dosmażyć pod przykryciem na wolnym ogniu. Ułożyć na półmisku, obłożyć dookoła ugotowanym żółtym gro­chem. Ozdobić listkami sałaty. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z buraczków z ogórkami i cebulą.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz