Prowadzenie restauracji staje się w dzisiejszych czasach sposobem na zapewnienie sobie przetrwania. Zamiast ryzykować w bardzo mało opłacalnej pracy, wielu ludzi decyduje się na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej i bardzo często wybór pada na restaurację. Prowadzenie klubu czy dyskoteki jest o wiele bardziej ryzykowne i wymaga większych nakładów finansowych, aniżeli próba smacznego gotowania i sprzedawania obiadów czy kolacji lokalnej klienteli. Często jednak nawet otwarcie restauracji wymaga zainwestowania większości rodzinnych oszczędności, co sprawia, że niejednokrotnie w restauracjach spotkać można całe rodziny zaangażowane w proces jej prowadzenia. Właściciel więc niejednokrotnie jest też kucharzem, jego dzieci zajmują się obsługą baru albo robieniem zamówień, żona chętnie pomaga w kuchni przy innego rodzaju potrawach. Do tego najmłodsza wnuczka idealnie nadaje się do roli kelnera i okazuje się, że niejednokrotnie do spełnienia rodzinnych ambicji nie potrzeba nic więcej, niż właśnie pracującej razem rodziny.