WOŁOWINA A LA FLACZKI- SKŁADNIKI

WOŁOWINA A LA FLACZKI. 40 dar mięsa wolowe, 10—15 dag słoniny, 15 dag cebuli, 70 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler), 1 łyżka mąki sól, ostra spro­szkowana papryka lub chilłi, imbir, majeranek, 4′ łyżki po­siekanej zielonej pietruszki, pieprz. Mięso oczyścić, umyć, pokroić na wąskie, długie paski. Słoninę oczyścić, pokroić w słupki, włożyć na patelnię, ogrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W trakcie ogrzewania trzeba wytopić 3—4 łyżki tłuszczu. Pokrojone kawałki słoniny wyjąć z tłuszczu. Mięso oprószyć przesianą mąką wymieszaną z papryką, podrumienić na wytopionym tłuszczu, prze­łożyć do rondla, osolić, skropić wodą, dusić pod przy­kryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podle­wając wodą lub rosołem. 

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz