WOŁOWINA A LA FLACZKI. 40 dar mięsa wolowe, 10—15 dag słoniny, 15 dag cebuli, 70 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler), 1 łyżka mąki sól, ostra sproszkowana papryka lub chilłi, imbir, majeranek, 4′ łyżki posiekanej zielonej pietruszki, pieprz. Mięso oczyścić, umyć, pokroić na wąskie, długie paski. Słoninę oczyścić, pokroić w słupki, włożyć na patelnię, ogrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W trakcie ogrzewania trzeba wytopić 3—4 łyżki tłuszczu. Pokrojone kawałki słoniny wyjąć z tłuszczu. Mięso oprószyć przesianą mąką wymieszaną z papryką, podrumienić na wytopionym tłuszczu, przełożyć do rondla, osolić, skropić wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wodą lub rosołem.