ZAPIEKANKA Z KASZY PERŁOWEJ- SKŁADNIKI

ZAPIEKANKA Z KASZY PERŁOWEJ. 1 czubata szklanka jęczmiennej kaszy perłowej, 3/4 łyżki tłuszczu, 15 dag wędzo­nego boczku, 15 dag cebuli, 6 łyżek posiekanej zielonej pie­truszki, 1 jajko, 5 dag: utartego sera żółtego, 3/4 szklanki mleka, sól, pieprz lub ostra sproszkowana papryka, 1 łyżeczka tłuszczu, 1 łyżka tartej bułki. Kaszę przebrać, umyć na sicie pod strumieniem bie­żącej wody. Zagotować 2 i 3/4 szklanki wody z do­datkiem tłuszczu (3/4 łyżki) i soli. Do wrzątku wsypać doskonale osączoną kaszę, ugotować na sypko. Boczek oczyścić, pokroić na drobne paski, lekko podsmażyć na patelni. Podrumieniony — wyjąć, pozostawiając na patelni tłuszcz. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drob­ną kostkę i lekko poddusić na tłuszczu z boczku. Jajko umyć, wylać do miseczki i ubijając trzepaczką połą­czyć z mlekiem. 

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz