ZAPIEKANKA Z MAKARONU I WARZYW Z KIEŁBASĄ. 20—30 dag kiełbasy serdelowej lub parówkowej, 25 dag mąki,2 jajka łub 30 dag fabrycznego makaronu spaghetti, 25 dag cebuli, 75 dag pomidorów świeżych lub mrożonych, 30 dag selera, 4 ząbki czosnku, 40 dag cukinii, dyni makaronowej lub kabaczka, 4—6 łyżek zielonej pietruszki drobno pokrajanej i estragonem, bazylią i koperkiem, 5 dag tłuszczu (smalec, oliwa, olej lub masło), 1 szklanka śmietany, sól, ostra sproszkowana papryka lub przyprawa, chilli, pieprz, 2 łyżki utartego sera żółtego. Z przesianej mąki, wody i jajek zagnieść twarde ciasto makaronowe, rozwałkować, pokroić. Przygotowany lub fabryczny makaron ugotować, odcedzić, wymieszać ze śmietaną, lekko przyprawić pieprzem. Seler umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać kilkoma łyżkami wywaru z klusek, ugotować. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić, poddusić z dodatkiem łyżki tłuszczu, zmiksować wraz z selerem.