PRZEPISY PRZYRZĄDZANIA POTRAW PÓŁMIĘSNYCH

Pełne pokrycie zapotrzebowania na białko staje się problemem w każdym gospodarstwie domowym, zwła­szcza w okresie kryzysu. Niestety, nic nie wskazuje na to, aby trudności w zaopatrzeniu się w mięso zo­stały szybko złagodzone. Ograniczoną przydziałami kartkowymi ilość mięsa trzeba optymalnie wykorzystać Mięso powinno w zasadzie wystąpić choć raz w co­dziennym jadłospisie rodziny. Stajemy przeto przed problemem „rozmnożenia” miesięcznego przydziału mięsa. Powinno ono polegać na łączeniu mięsa z pro­duktami roślinnymi, zwłaszcza zasobnymi w białko niepełnowartościowe. Takie połączenia bowiem umoż­liwią uzupełnienie niepełnowartościowego białka roś­linnego brakującymi aminokwasami z białka mięsa. 

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz