ZAPIEKANKA Z RYZU I MIĘSA Z PORAMI. 25—30 dag zmielonej wieprzowiny lub wołowiny z dodatkiem 5 dag słoniny, 15 dag cebuli, 1 kg porów, 1 1/4 szklanki ryżu, 2 łyżki tłuszczu, 1 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany, 2 ząbki czosnku, przyprawa curry lub ostra sproszkowana papryka, pieprz, sól, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka tartej bułki, 3 łyżki ostrego utartego sera żółtego, 1 łyżka oliwy lub oleju. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko pokroić, posolić, podgrzewać na małym ogniu mieszając. Gdy się zacznie rumienić, włożyć łyżkę tłuszczu, lekko zrumienić, dodać zmielone mięso i posiekany czosnek, wymieszać i nieco podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż przebrać, umyć. Wsypać do wrzącego mieka z dodatkiem szklanki wody i łyżki tłuszczu, osolić. Ugotować na sypko.