MEDALIONY WIEPRZOWE (w grzankach). 1/2 kg schabu, 1 łyżka mąki, 1—2 jaja, 1/4 bułki wrocławskiej, sól, pieprz, smalec do smażenia, 1 łyżeczka masła. Bulkę wrocławską pokrajać w cienkie plasterki, a następnie w drobne słupki, rozłożyć cienką warstwą na blasze i ususzyć, wkładając do lekko nagrzanego piekarnika. Mięso oczyścić, umyć, pokrajać na porcje i zbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i przesianą mąką. Jaja umyć, wylać ze skorupek, osolić i lekko podbić widelcem. W przygotowanych jajach maczać kotlety, a następnie otaczać w grzankach. Smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem, osolić. Obrumie- nione ustawić na małym ogniu, skropić masłem i pozostawić na około 10 minut, żeby „doszły”. Podawać z dodatkiem ziemniaków, najlepiej frytek, warzyw gotowanych i surówek.