ZUPA FASOLOWA Z MIĘSEM I KLUSKAMI. 30 dag żeberek wieprzowych, 30 dag warzyw mieszanych (marchewka, seler, pietruszka), 3 dag grzybów suszonych, 15 dag cebuli, 1 łyżka masła lub smalcu, 15 dag drobnej białej fasoli, 20 dag ziemniaków, 10 dag mąki, 1 jajko, 1 szklanka śmietany, 6 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz. Fasolę przebrać, wypłukać, zalać letnią przegotowaną wodą, pozostawić do następnego dnia. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić. Żeberka oczyścić, umyć, poporcjować, włożyć do wrzącej osolonej wody. Nastawić do gotowania. Suszone grzybki umyć, włożyć do gotującego się mięsa. Gdy się ugotują, wyjąć, drobno pokroić. Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić w paski na szatkownicy do warzyw lub pokroić w makaronik.