Na dużej desce ułożyć płat słoniny, oprószyć solą i pieprzem, posmarować surowym białkiem, przykryć płatem cielęciny lub wieprzowiny, posmarować masą mięsną. Na powierzchni masy ułożyć wzdłuż płatki szynki, parówki i jaja ugotowane na twardo, pokrajane w plastry. Całość zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, obwiązać ściśle nitką (tak jak baleron). Roladę można obsmażyć na smalcu, a następnie upiec w piekarniku lub ugotować w wywarze z warzyw z dodatkiem korzeni i soli. Przed obsmażeniem należy roladę obsypać korzeniami, a gdy się zrumieni, oprószyć równomiernie solą. Upieczoną lub ugotowaną roladę kładzie się na desce, przykrywa drugą deską i obciąża ciężarkiem. Ułożona w ten sposób powinna ostygnąć. Przed podaniem pokrajać w równe plastry, ułożyć na półmisku, dekorując ozdobnie pokrajanymi listkami porów lub sałaty, konserwową papryką i konserwowymi ogórkami lub zielonym groszkiem. Podawać z dodatkiem sosu chrzanowego, sałatek i pieczywa.