KRÓLIK NA SPOSÓB HISZPAŃSKI. 1 kg królika, 4 strąki papryki, 20 dag cebuli. 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki oliwy, sól, pieprz. Oczyszczonego i umytego królika poporcjować, oprószyć solą i pieprzem. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski i wsypać na patelnię z rozgrzana oliwą, dusić kilka minut, odcedzić z tłuszczu. Na tej samej oliwie obrumienić porcje królika. W trakcie smażenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula zacznie żółknąć, podlać wodą lub rosołem, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W trakcie duszenia warto dodać trochę szafranu lub curry. Gdy mięso królika zmięknie, dodać przygotowaną paprykę (odcedzoną z oliwy), dusić jeszcze około 10 minut. Gotową potrawę ułożyć na półmisku, którego powierzchnię trzeba uprzednio wyłożyć ugotowanym na sypko z dodatkiem szafranu lub curry ryżem. Dzięki tym dodatkom ryż będzie zabarwiony na kolor żółty. Półmisek ozdobić strąkiem zielonej papryki pokrojonym ozdobnie. Podawać z dodatkiem surówek.