KURA DUSZONA W WARZYWACH Z PIECZARKAML 1 brojler wagi około 80 dag, 1 łyżka mąki, 40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 10 dag cebuli, 20 dag pieczarek, 5 dag tłuszczu, 1 łyżka masła, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól i pieprz do smaku. Kurę oczyścić, umyć, osączyć, osuszyć, pokrajać na porcje. Poszczególne porcje, oprószyć przesianą mąką i lekko obrumienić na tłuszczu, skropić wodą i dusić w rondlu na wolnym ogniu, pod przykryciem. Warzywa i pieczarki umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w plasterki i lekko podrumienić wraz z pieczarkami, dodać do duszącego się kurczaka wraz z pozostałymi, pokrajanymi warzywami, osolić, oprószyć pieprzem, lekko podlać wywarem z warzyw lub rosołem, dodać masło. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Porcje kury wyłożyć na półmisek, obłożyć uduszonymi warzywami. Podawać z dodatkiem duszonych ziemniaków.