Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, zrumienić lekko z dodatkiem smalcu, dodać do masy mięsnej, dodając również tartą bułkę i posiekaną pietruszkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowane nadzienie podzielić na 8 porcji. Kolejno nakładać porcje nadzienia na liście kapusty, zakładać boki i zwijać w ścisłe rulony. Do niskiego szerokiego rondla wlać łyżkę oliwy lub oleju, ułożyć przygotowane gołąbki, ściśle jeden obok drugiego, oprószyć solą i przyprawą chilli lub papryką, skropić pozostałą oliwą, podlać rosołem lub wywarem z warzyw. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. W miarę potrzeby dodać nieco płynu. Do duszących się gołąbków dodać obrany i posiekany czosnek. Czas duszenia wynosi około 60 minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pastą pomidorową i przesianą mąką. Po kilku minutach przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i chilli. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody.