GOŁĄBKI Z KAPUSTY- PRZYGOTOWANIE

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, zrumienić lekko z dodatkiem smalcu, dodać do masy mięsnej, dodając również tartą bułkę i posiekaną pietruszkę. Przyprawić do smaku solą i pie­przem. Przygotowane nadzienie podzielić na 8 porcji. Kolejno nakładać porcje nadzienia na liście kapusty, zakładać boki i zwijać w ścisłe rulony. Do niskiego szerokiego rondla wlać łyżkę oliwy lub oleju, ułożyć przygotowane gołąbki, ściśle jeden obok drugiego, oprószyć solą i przyprawą chilli lub papryką, skropić pozostałą oliwą, podlać rosołem lub wywarem z wa­rzyw. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. W mia­rę potrzeby dodać nieco płynu. Do duszących się go­łąbków dodać obrany i posiekany czosnek. Czas dusze­nia wynosi około 60 minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pastą pomidorową i przesianą mąką. Po kilku minutach przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i chilli. Podawać na gorąco z ziem­niakami z wody.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz