GĘS PIECZONA (10—15 porcji). 1 mała gęś wagi około 3 kg, 1 kg jabłek, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki tymlanku,2 ząbki czosnku, 1 łyżka szałwii, sól, pieprz, 1 kieliszek wódki.Oczyszczoną i umytą gęś osuszyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z ziołowymi przyprawami. Przygotowaną mieszanką natrzeć gęś z zewnątrz i wewnątrz jamy brzusznej i tak pozostawić na godzinę.Jabłka umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Przygotowanymi jabłkami napełnić jamę brzuszną gęsi, spiąć szpilkami do drobiu. Przygotowaną w ten sposób tuszkę ułożyć na brytfannie, podlać kilkoma łyżkami wody, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić. Gdy gęś będzie równomiernie zrumieniona, podlać wódką, przykryć brytfannę pokrywą, zmniejszyć dopływ ciepła i dopiec. Czas pieczenia gęsi wynosi 2,5—3 godziny. Upieczoną gęś pokrajać na porcje. Ułożyć na półmisku obkładając jabłkami, ozdobić zielonymi listkami. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z czerwonej kapusty lub kompotu.