KRÓLIK DUSZONY W MLEKU (przepis francuski — 6 porcji). 1 królik wagi około 1,2 kg, 1 łyżka mąki, 2 cebule, 1/2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1/4 łyżeczki szałwii, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1 marchewka, 40 dag pomidorów świeżych lub mrożonych, sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa. Królika umyć, osączyć, pokrajać na porcje, oprószyć mąką, obrane cebule opłukać, pokrajać i zrumienić na oliwie z dodatkiem masła, równocześnie zrumienić przygotowane porcje królika, posolić, oprószyć pieprzem i przełożyć do rondla, podlać winem. Dusić kilkanaście minut w odkrytym rondlu. Wino powinno wyparować. Wówczas dodać mleko i gałkę muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu około 1/2 godziny. Umyć marchew, oczyścić, opłukać i drobno pokrajać. Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skóry i drobno je pokrajać. Marchew i pomidory dodać do duszącego się królika wraz z rozmarynem i szałwią. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso miękkie, wyłożyć na ogrzany półmisek. Sos przetrzeć przez sito i przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem polać królika. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i surówkami.